top of page

Levenslied

Een pagina "Levenslied" op mijn eigen website?! Als mij iemand 2 jaar geleden had gezegd dat dit nu het geval zou zijn, dan had ik hem/haar voor gek verklaard. Toen was ik nog helemaal niet bezig met het schrijven van eigen liedjes, laat staan een eigen website om mijn repertoire onder de mensen te brengen.


Er blijkt voor veel (song)writers toch altijd iets speciaals te moeten gebeuren (positief of negatief), dat er toe aanzet om gevoelens op papier te zetten. Een gebeurtenis die inspireert en/of zoveel losmaakt bij iemand, dat diegene niet anders kan, dan zijn emoties verwoorden op papier in de vorm van een boek of een gedicht of te omlijsten met tekst en muziek in de vorm van een lied.


De dood van mijn schoonvader begin januari 2019 en de tragische lijdensweg die daaraan vooraf ging waren mijn persoonlijke aanleiding om liedjes te gaan schrijven. Volgens mij worden dit soort liedjes "Levensliedjes" genoemd, maar het beestje hoeft maar een naam te hebben. En ben je vanaf dat moment dan ook een zgn. "Singer/Songwriter"? Geen idee. Klinkt wel mooi en cool. Maar bereik je er iets mee?


Die vraag moet iedereen dan voor zich zelf beantwoorden Want wat is het doel van de missie? Is het een missie? Of is het gewoon een uitlaatklep die je openzet op het moment dat je het graag wil? Voor mij is het vooral het laatste. Het lucht op om iets van je af te schrijven en met de juiste muziek er omheen krijgt het geheel een echte lading en inhoud. Althans....voor mij wel.


Het eerste levensliedje ( laat ik het dan maar zo noemen) dat ik schreef heet "Troane van jeluk" (tranen van geluk). Voor degene die het nog niet weet: ik schrijf mijn liedjes vooral in het dialect van mijn geboorteplaats Kerkrade. "Troane van jeluk" schreef ik dus n.a.v. de dood van mijn schoonvader. Echter...ik heb het nog steeds niet opgenomen. Maar het zit er wel aan te komen en ik hoop het in 2023 kant en klaar te hebben.


Mijn eerste levensliedje dat nu wel helemaal af is, heet "Heemwieë noa vruier" (heimwee naar vroeger) en gaat over mooie jeugdherinneringen en dat het belangrijk is om deze vast te houden. Ze horen bij het leven. Een leven dat hard, zakelijk en onmenselijker is geworden. Zwart-wit redenaties. Als kind zag je alles nog in kleur...

Het liedje werd helemaal ingespeeld door gitarist Patrick de Groot en hij nam ook alle backingvocals voor zijn rekening. Ik ben zeer blij met het resultaat en ik hoop jullie ook! Het is ook te vinden op YouTube en op Spotify, maar ook op Apple Music en iTunes.

De Sjlajervrung - Tsezame 1

Heemwieë noa vruier

bottom of page